Str. Armand Calinescu 1, PITESTI

Inchirierea unei proprietati – informatii pentru chirias

In momentul in care inchiriezi un apartament trebuie sa fii pregatit pentru contactul cu piata dinamica a chiriilor care reprezinta sectorul imobiliar unde lucrurile se desfasoara cu cea mai mare rapiditate. Specialistii Astoria Imobiliare iti recomanda parcurgerea urmatoarelor etape pentru a-ti putea inchiria imobilul dorit respectand normele legale in vigoare:

♦  identificarea nevoilor locative;
♦  stabilirea bugetului;
♦  selectarea echipei;
♦  selectia ofertelor imobiliare;
♦  vizionarea imobilelor;
♦  negocierea;
♦  finalizarea tranzactiei imobiliare.

 

Identificarea nevoilor locative

Exista mai multe elemente ce trebuie luate in considerare atunci cand iti alegi un imobil pentru inchiriat. In functie de distanta fata de locul de munca sau facultate, de orarul tau zilnic, de stilul tau de viata, consultantii Astoria Imobiliare iti pot recomanda cel mai potrivit imobil pentru tine. Desigur, poate esti printre putinii chiriasi care stiu exact ce isi doresc si atunci preferi sa actionezi pe cont propriu. Echipa noastra iti recomanda sa ai in vedere faptul ca fiecare element al ofertei de inchiriere iti va aduce un cost suplimentar (in functie de zona, numarul de camere si tipul apartamentului, etaj, dotari, locuri de parcare si facilitatile zonei).

 

Stabilirea bugetului
Suntem siguri ca si tu iti doresti o chirie cat mai mica, asadar stabilirea unui buget este o etapa importanta in procesul de inchiriere. Ideea ca bugetul de care dispui pentru inchiriere este egal cu valoarea chiriei lunare este una gresita. Deseori vei fi poate nevoit sa cheltui mai multi bani decat planuiai inca din prima luna a inchirierii. Exista diversi factori pe care trebuie sa ii iei in considerare atunci cand iti stabilesti bugetul pentru inchirierea unei proprietati, astfel incat sa nu ai surprize neplacute pe parcurs, spre exemplu:

♦  poti obtine o chirie lunara mai mica daca decizi sa platesti chiria in avans pe mai multe luni;
♦  proprietarul va solicita o garantie ce reprezinta un cost suplimentar pentru tine;
♦  pe langa chiria lunara, vor trebui achitate si cheltuielile de intretinere, iar acestea difera de la un imobil la altul;
♦  sfatul nostru este sa nu alegi o chirie la marginea orasului doar pentru ca este ieftina, pentru ca iti vor creste considerabil costurile de transport, precum si timpul de deplasare la birou/scoala.

 

Daca decizi sa apelezi la serviciile noastre pentru a-ti gasi o proprietate de inchiriat, echipa Astoria Imobiliare te va informa cu privire la astfel de factori pentru fiecare oferta.

 

Selectarea echipei cu care vei colabora
Inchirierea unui imobil pe cont propriu poate fi o afacere riscanta, asadar este recomandat sa apelezi la serviciile unei agentii imobiliare profesioniste. In lipsa unei legislatii specifice, functia de consultant imobiliar poate fi ocupata de catre oricine, chiar si in lipsa unei pregatiri sau a experientei in domeniu. Ca urmare, in aria imobiliarelor de astazi activeaza atat profesionisti sustinuti de activitatea de profil prelungita, cat si neprofesionisti. Diferenta de calitate a serviciilor oferite de catre cele doua categorii poate avea un impact semnificativ asupra tranzactiei tale. Un agent imobiliar profesionsit potrivit pentru tine se distinge de unul neprofesionist prin indeplinirea urmatoarelor caracteristici:

♦  lucreaza pentru tine (nu pentru comision);
♦  te sfatuieste, insa nu iti impune ce sa faci;
♦  reprezinta un brand de succes sustinut prin experienta in sectorul imobiliar;
♦  mentine standarde de lucru;
♦  are abilitati de comunicare si negociere;
♦  ofera servicii complete si personalizate;
♦  lucreaza cu o echipa de specialisti in domeniile cheie.

 

Experienta agentilor Astoria Imobiliare te va ajuta nu doar sa gasesti imobilul dorit, ci iti va oferi si sprijin pe toata durata acestui proces. Rolul nostru este de a crea pachete de servicii personalizate pentru fiecare client in functie de nevoile acestuia. Mai jos iti vom enumera inca 7 motive pentru care Astoria Imobiliare este alegerea corecta:

♦  specialistii Astoria Imobiliare se vor asigura sa identifice cea mai buna proprietate imobiliara pentru tine, conform dorintelor tale;
♦  consultantii nostri te vor ajuta sa elaborezi un buget, pentru a nu lasa cheltuielile neprevazute sa te ia prin surprindere;
♦  pentru a avea acces la cele mai bune oferte ce au fost deja vizionate de catre consultantii nostri;
♦  pentru a beneficia de consiliere in timpul negocierii;
♦  pentru a castiga timp, procesul de inchiriere fiind mai scurt cu ajutorul specialistilor Astoria Imobiliare;
♦  pentru a semna un contract corect si legal din toate punctele de vedere;
♦  pentru o relatie de castig-castig, cu beneficii pe termen lung pentru tine.

 

Vizionarea imobilului
Etapa de vizionare este una dintre cele mai importante etape din cadrul procesului de inchiriere si spre deosebire de procesul de cumparare al unui imobil, o vizionare se poate termina prin negocierea si semnarea contractului de inchiriere. Pentru a-ti asigura o chirie cu conditii financiare mai bune pentru tine, echipa Astoria Imobiliare iti recomanda urmatoarele:

♦  mentine o atitudine pozitiva pe durata vizionarii;
♦  fii punctual si adopta o tinuta vestimentara ingrijita si corespunzatoare (smart casual);
♦  poti aduce un CV sau o scrisoare de recomandare ca o prezentare a ta;
♦  daca veti fi mai multi chiriasi (sot-sotie, prieteni, etc.) este recomandat sa vizionati imobilul impreuna;
♦  raspunde intrebarilor proprietarului cu sinceritate si amabilitate.

 

Deseori perioada de vizionare este foarte scurta, uneori fiind chiar imposibila o a doua vizionare a aceluiasi imobil, din simplul motiv ca acesta poate fi deja inchiriat. Datorita dinamicii acetui sector imobiliar, in lunile in care chiriile sunt foarte cautate este posibil ca la o vizionare sa participe mai multe persoane interesate de acelasi imobil. Pentru a te asigura ca vizionarea va fi un real success pentru tine, specialistii nostril cunosc deja imobilele din punct de vedere estetic, dar si tehnic. In cazul descoperirii unei defectiuni, consultantii Astoria Imobiliare anunta mai intai proprietarul pentru ca acesta sa remedieze problema inainte ca tu sa ajungi in etapa de vizionare.

 

Totusi, in cazul in care decizi sa inchiriezi pe cont propriu, te sfatuim sa fii atent la urmatoarele aspecte in timpul vizionarii:

♦  starea generala a blocului, dar si a imprejurimilor;
♦  lista costurilor de intretinere, deoarece nu vrei sa locuiesti intr-un bloc unde datoriile sunt mari si pot exista tensiuni;
♦  cat de curate este scara, daca este aerisita corespunzator, gradul de degradare al vopselei de pepereti, starea tehnica a liftului etc.;
♦  asigura-te ca toate conductele, instalatiile electrice, usile, obiectele de mobilier si electrocasnicele sunt in stare buna de functionare.

 

Avand la indemana toate aceste sfaturi, acum nu-ti mai ramane decat sa ai grija ca toate aceste lucruri sa fie mentionate in contractul de inchirieresi in procesul verbal de predare-primire.

 

Negocierea
Echipa Astoria Imobiliare te va sfatui cum poti sa iti negociezi chiria lunara, astfel incat sa poti inchiria imobilul dorit cu un efort financiar redus. Exista mai multe modalitati prin care poti face acest lucru, insa este important sa ii castigi increderea proprietarului pentru a putea obtine mai multe beneficii in timpul negocierii. Astfel, iti recomandam sa ii oferi raspunsuri sincere la intrebarile pe care le are si sa mentii o atitudine deschisa. Totodata, trebuie sa stii ca negocierea presupune obtinerea diverselor beneficii si nu se rezuma numai la valoarea chiriei lunare. Spre exemplu:

♦  poti negocia o chirie lunara mai mica daca platesti mai multe chirii in avans (valorea a 2-6 luni);
♦  poti intreba despre posibilitatea de a plati garantia in mai multe transe, astfel nu vei fi nevoit sa platesti sumele mai mari de la inceputul perioadei contractuale;
♦  poti solicita proprietarului o reducere a chiriei lunare pe lunile de vara daca esti student sau elev;
♦  poti solicita o astfel de reducere si pe timpul iernii din cauza cheltuielilor de intretinere mai mari si aceasta reducere poate fi compensata cu o crestere a chiriei pe timpul verii;
♦  poti decide sa dotezi imobilul prin achizitionarea unei masini de spalat spre exemplu, iar acest lucru sa iti diminueze chiria lunara. Avantajul pentru tine este ca ai obtinut o chirie lunara mai mica si te poti folosi de bunul achizitionat atat pe perioada contractuala, cat si dupa aceea, deoarece iti apartine;
♦  poti negocia plata cheltuielilor de catre proprietar, scutindu-te astfel de drumuri lunare si decontand valorea cheltuielilor odata cu plata chiriei;
♦  poti negocia disponibilitatea unui loc de parcare.

 

Finalizarea tranzactiei
Daca ambele parti sunt de acord cu termenii negocierii, se poate semna contractul de inchiriere. Acesta consta intr-o conventie scrisa intre proprietar (locator) si chirias/chiriasi (locatar/locatari) in care se stipuleaza punerea la dispozitie a proprietatii pentru o perioada de timp limitata in schimbul platii unei chirii lunare. Contractul de inchiriere nu trebuie autentificat de un notar public, motiv pentru care se poate semna si in timpul vizionarii imobilului. Semnarea contractului de catre ambele parti ramane obligatorie.

Contractul de inchiriere detaliaza printre altele: datele de identificare ale ambelor parti, precum si ale proprietatii, sumele de bani care reprezinta atat chiria lunara, cat si garantia, termenele de plata, dar si cateva clauze specifice pe care iti recomandam sa le studiezi cu atentie. Pentru siguranta tranzactiei tale, specialistii Astoria Imobiliare te pot consilia in ceea ce priveste toate aceste clauze (legate de preaviz, subinchiriere, evacuare, inspectia periodica si asa mai departe).

 

Te sfatuim sa iti notezi indexurile la apa, gaz si curent atat la intrarea, cat si la iesirea din proprietatea imobiliara inchiriata. Totodata, iti recomandam sa te asiguri ca proprietarul isi va indeplini obligativitatea de a declara contractul de inchiriere la Administratia Financiara, acest lucru reprezentand oficializarea contractului.

 

Documentele necesare
Urmatoarele documente sunt necesare din partea proprietarului pentru a putea elabora contractul de inchiriere:

♦  act de identitate;
♦  extras de carte funciara de informare actualizat – acesta certifica situatia juridica si datele de identificare ale imobilului;
♦  certificatul de performanta energetica.

 

Costuri

Finalizarea tranzactiei de inchiriere presupune urmatoarele costuri pentru chirias:

  chiria aferenta primei luni;
♦  optional, depinzand de termenii negocierii, valoarea mai multor chirii in avans;
♦  garantia (in cuantumul a 1 sau 2 luni de chirie);
♦  comisionul agentiei imobiliare;
♦  cheltuielile pentru intretinere si utlitati care vor aparea dupa semnarea contractului de inchiriere.