O tranzactie imobiliara de success se incheie la cel mai bun pret si in cel mai scurt timp, totodata respectand normele si procedurile legale. In acest sens, Astoria Imobiliare iti recomanda parcurgerea urmatoarelor etape pentru vanzarea imobilului tau:
♦ pregatire;
♦ evaluare;
♦ publicitate;
♦ consiliere;
♦ vizionare;
♦ negociere;
♦ finalizarea tranzactiei.
Pregatirea imobilului
Prima etapa a vanzarii proprietatii tale este pregatirea documentelor necesare tranzactiei: titlul de proprietate, documentatia cadastrala, cartea funciara, certificatul energetic, certificatul fiscal, adeverinta ROL de la administratia locala – primaria, adeverinta de la Asociatia de Proprietari – daca este cazul, dovada platii la zi a tuturor utilitatilor, extrasul de carte funciara necesar notarului care va legaliza tranzactia imobiliara. Prin Astoria Imobiliare poti beneficia de consultanta in vederea obtinerii acestor documente.
Pregatirea imobilului in asa fel incat el sa reflecte cerintele potentialilor cumparatori te poate ajuta sa inchiei trazanctia de vanzare mai rapid. Asadar, specialistii Astoria Imobiliare iti recomanda sa faci o igienizare a imobilului tau ca prim pas spre vanzarea acestuia. Igienizarea nu presupune ascunderea murdariei sau a altor vicii si nici investirea in amenajari sofisticate, ci inlocuirea obiectelor vitale stricate (robinet, aragaz etc.), curatenia generala, aerisirea incaperilor si ordonarea lucrurilor cu siguranta vor face o impresie buna cumparatorilor.
Aceste sugestii trebuie, desigur,armonizate si cudisponibilitatea ta ca vanzator, astfel incat sa oferi un interval de timp rezonabil potentialilor cumparatori pentru vizionarea imobilului. Dand dovada de punctualitate, ospitaliate si deschidere, poti motiva cumparatorii sa ia o decizie favorabila.
Evaluarea imobilului
Specialistii Astoria Imobiliare te pot ajuta sa determini pretul corect al imobilului tau. Datorita experientei si calitatii serviciilor noastre, precum si a prezentei zilnice in piata imobiliara locala, iti putem oferi o evaluare corecta si obiectiva a imobilului. Apelarea la metode alternative pentru stabiliarea pretului de vanzare poate duce la rezultate nerealiste.
In cazul in care preferi sa nu apelezi la servicii imobiliare pentru vanzare, urmatoarele sfaturi iti pot fi de ajutor:
♦ vizualizeaza vanzarea imobilului tau ca pe o afacere, in mod obiectiv si detaseaza-te de emotii si de statutul de proprietar;
♦ studiaza piata pentru a putea estima pretul mediu de vanzare din aria imobilului tau;
♦ ia in calcul faptul ca pretul public nu este acelasi cu cel de vanzare, asadar ia in considerare o marja de negociere;
♦ stabileste un termen limita pentru gasirea cumparatorului (decide-te daca doresti sa vinzi cat de repede sau daca esti dispus sa astepti pentru variante mai bune in viitor; aceasta decizie poate influenta pretul imobilului).
Parcurgerea acestui proces pe cont propriu te poate costa mult timp si munca de cercetare, fiind posibil sa duca la un rezultat nesatisfacator pentru tine. De aceea, Astoria Imobiliare iti propune un pachet complet de servicii imobiliare de calitate adaptat dorintelor tale.
Publicitatea imobilului
Este esential ca dorinta ta de a vinde un imobil sa devina publica pentru a atrage atentia cumparatorilor. Exista multiple modalitati de a face public anuntul de vanzare, de la anuntarea cunostintelor pana la anunturi imbobiliare, banere etc. si toate ar trebui luate in considerare. Iti recomandam sa apelezi la serviciile Astoria Imobiliare pentru vanzarea imobilului tau, deoarece serviciile noastre includ si un pachet de publiciate si promovare adaptat ofertei tale.
Anuntul imobiliar (atat in presa scrisa cat si online) este cea mai simpla si accessibila metoda de publicitate care te poate ajuta sa inchei tranzactia de vanzare cu success. Echipa Astoria Imobiliare considera ca acesta trebuie sa fie concis si corect in prezentarea informatiilordespre imobil. Anuntul de vanzare trebuie sa descrie in mod exclusiv realitatea, deoarece orice viciu al imobilului decoperit ulterior iti poate crea o imagine nefavorabila in piata, indepartandu-ti astfel potentialii cumparatori.
Un anunt imobiliar trebuie sa contina cateva elemente obligatorii: zona imobilului, precum si cateva facilitati ale acesteia (proximitatea fata de magazine, transport in comun si alte puncte de interes), tipul imobilului, numarul si dispunerea incaperilor, finisaje, pretul public si facilitatile de plata posibile. Fotografiile folosite au o importanta deosebita. Iti recomandam ca imaginile din interior sa fie luminoase, descoperind spatii cat mai largi, iar fotografiile care prezinta panorame sau vecinatati sa fie adaptate anotimpului curent.
Consilierea imobiliara
Ti-am prezentat deja cateva din motivele pentru care consilierea de specialitate iti poate facilita vanzarea cu success a proprietatii tale. Iti prezentam mai jos, pe scurt, avantajele pe care le dobandesti prin colaborarea cu profesionistii Astoria Imobiliare:
♦ accessul la informatii din piata imobiliara;
♦ asistenta in stabilirea pretului corect de vanzare;
♦ beneficierea de un pachet de promovare si publicitate personalizat ofertei tale;
♦ asistenta pe intreaga durata de desfasurare a tranzactiei de vanzare-cumparare;
♦ castigarea de timp si obtinerea celui mai bun pret pentru imobilul tau;
♦ consilierea post-vanzare despre alte posibilitati de investire in domeniul imobiliar;
♦ siguranta tranzactiei tale de vanzare-cumparare;
♦ accesul la reduceri prin programul nostru de fidelizare.
In lipsa unei legislatii specifice, functia de consultant imobiliar poate fi ocupata de catre oricine, chiar si in lipsa unei pregatiri sau a experientei in domeniu. Ca urmare, in aria imobiliarelor de astazi activeaza atat profesionisti sustinuti de activitatea de profil prelungita, cat si neprofesionisti. Diferenta de calitate a serviciilor oferite de catre cele doua categorii poate avea un impact semnificativ asupra tranzactiei tale. Un agent imobiliar profesionsit potrivit pentru tine se distinge de unul neprofesionist prin indeplinirea urmatoarelor caracteristici:
♦ lucreaza pentru tine (nu pentru comision);
♦ te sfatuieste, insa nu iti impune ce sa faci;
♦ mentine standarde de lucru;
♦ are abilitati de comunicare si negociere;
♦ ofera servicii complete si personalizate;
♦ lucreaza cu o echipa de specialisti in domenii cheie;
♦ reprezinta un brand de success sustinut prin experienta in sectorul imobiliar.
Echipa Astoria Imobiliare este formata din consultanti imobiliari profesionisti care au ca obiectiv incheierea tranzactiilor de vanzare-cumparare intr-un mod echitabil pentru ambele parti. Specialistii nostri portretizeaza consultantul imobiliar intermediar, fiind un mediator intre cele doua parti pe care le reprezinta in mod egal, nefavorizand pe niciuna dintre ele.
Vizionarea imobilului
Iti sugeram sa te implici in mod activ in procesul de vizionare al proprietatii tale pentru a ajuta cumparatorii sa se simta ca acasa. Vanzarea imobilului tau te poate incarca cu emotii, insa este important sa permiti ratiunii sa te ghideze pentru a incheia o tranzactie de succes. Lasa imobilul pe care l-ai pregatit in prealabil sa vorbeasca in locul tau in timpul vizitei.
Negocierea
Echipa Astoria Imobiliare te va ajuta sa negociezi cel mai bun pret pe care il poti obtine pentru imobilul tau. Dupa cum stii, pretul unei proprietati se poate referi la mai multe aspecte:
♦ pretul vanzatorului – cel solicitat de catre vanzator care cu siguranta isi doreste sa vanda la pretul cel mai mare;
♦ pretul evaluat – cel care reflecta o valoare estimativa atribuita prin procedee specifice de un specialist, Astoria Imobiliare, sau de catre un evaluator autorizat. Din experienta noastra, pretul evaluat va fi si cel mai apropriat de pretul la care se va semna contractul de vanzare-cumparare;
♦ pretul public – cel la care va fi listat imobilul pe piata. Din experienta noastra, acest pret este de obicei cu pana la 10% mai mare decat valoarea de tranzactionare;
♦ pretul de vanzare – cel la care se va semna contractul de vanzare-cumparare al proprietatii tale;
♦ pretul din grilele notariale – aceste documente centrale stabilesc preturi orientative ale imobilelor din anumite zone.
Tot in cadrul negocierii ar trebui stabilite si conditiile vanzarii, precum facilitatile de plata sau timpul de eliberare al proprietatii. Exista mai multe metode de plata pe care le poti oferi potentialilor cumparatori, detaliate mai jos:
♦ plata integrala – in varianta cash (ceea ce presupune ca vei primi plata in intregime in prezenta notarului care va autentifica contractul de vanzare-cumparare; fiind valabila numai in cazul imobilielor cu pretul de vanzare mai mic de 50.000 RON) sau printr-un transfer bancar (caz in care pot aparea intarzieri de 2-3 zile pana la primirea platii);
♦ plata prin credit bancar – caz in care pot aparea intarzieri mai mari, chiar si mai mult de o luna, pentru aprobabrea creditului cumparatorului;
♦ plata esalonata – reprezinta un avantaj pe care il poti oferi cumparatorului, oferindu-ti tie timpul necesar pentru a te decide unde vrei sa iti reinvestesti capitalul.
Finalizarea tranzactiei
Finalizarea tranzactiei are in vedere semnarea contractului de vanzare-cumparare in prezenta notarului public. Acest lucru presupune prezentarea unor documente si plata unor taxe detaliate mai jos.
Documentele necesare
♦ Actul de proprietate asupra imobilului – acesta poate fi: contract de vanzare-cumparare, contract de donatie, sentinta civila definitiva si irevocabila, certificate de mostenitor, etc.;
♦ Cadastru – documentatia cadastrala a imobilului aflat in proprietate;
♦ Intabulare – inscrierea in cartea funciara a dreptului de proprietate asupra imobilului;
♦ Extrasul de carte funciara – care certifica datele de identitate si situatia juridica ale proprietatii, fiind valabil 10 zile de la depunerea cererii de eliberare a acestuia de catre biroul notarial;
♦ Certificatul fiscal – acesta este valabil timp de 30 de zile, fiind obtinut de la Administratia Financiara. Acest document certifica faptul ca sunteti la zi cu darile fata de stat (impozite si alte taxe);
♦ Adeverinta de ROL de la administratia locala – primaria;
♦ Adeverinta de la asociatia de proprietari – care sa dovedeasca faptul ca sunteti la zi cu plata cheltuielilor de intretinere si reparatie ale imobilului;
♦ Certificatul energetic – care certifica performanta energetica a cladirii;
♦ Adeverinta de la furnizorul de energie electrica – care atesa plata la zi pentru aceste servicii;
♦ Ultima factura de la furnizorul de gaze, precum si dovada platii;
♦ Actele de identitate ale proprietarilor;
♦ Certificatul de casatorie (daca este cazul);
♦ Declaratie de la primarie (daca este cazul) – care atesta faptul ca imobilul nu este revendicat.
Costuri
Pentru finalizarea tranzactiei, vanzatorul trebuie sa plateasca urmatoarele taxe: impozitul pe venituri din tranzactii imobiliare, taxa pentru certificatul energetic si comisionul agentiei imobiliare.
Impozitul pe venituri din tranzactii imobiliare ce depasesc echivalentul in lei a 100.000 euro este de 3%.
Certificatul de performanta energetica
Odata cu inregistrarea contractului de vanzare-cumparare, vanzatorului ii ramane obligatia de a depune o copie a certificatului de performanta energetica la organul fiscal competent, precum si de a ii inmana originalul acestui document noului proprietar. Acest certificat atesta performanta energetica a unei cladiri, iar pentru obtinerea lui sunt necesare urmatoarele documente:
♦ extras de carte funciara;
♦ plan de amplasament al cladirii cu punctele cardinale si vecinatatile;
♦ planul structurii cladirii;
♦ planul instalatiilor de incalzire sau racire;
♦ detalii ale elementelor constructive: pereti, terasa, etc.;
♦ tipul elementelor vitrate;
♦ detalii referitoare la instalatia de incalzire;
♦ consumurile pe minimum un an in ceea ce priveste energia electrica, apa rece, apa calda, gazul, canalizarea si deseurile.
Auditorii energetici autorizati de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei sunt responsabili cu intocmirea Certificatului de Performanta Energetica care este valabil timp de 10 ani.